ZWITSERLAND IN HET WIEL VAN CANCELLARA

Zwitserland fietsen Chasing Cancellara

Geen topsport meer voor Fabian Cancellara sinds hij in 2016 de fiets aan de haak hing. Cancellara organiseert nu sportevenementen en onlangs was hij even in het Gentse Kuipke om Zwitserland als fietsbestemming te promoten. En dat was voor mij meteen de gelegenheid om eens te polsen naar zijn favoriete fietsroutes in de Zwitserse Alpen.

Nieuw levensdoel

Het palmares van Spartacus, zoals de fervente wielerfans Cancellara nog steeds graag noemen, oogt indrukwekkend: vier keer wereldkampioen tijdrijden, drie keer winst in Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, tweevoudig Olympisch kampioen tijdrijden, winst in Milaan-Sanremo en twaalf keer Zwitsers kampioen. En toch is Cancellara na zijn succesvolle sportcarrière niet lang op zijn lauweren blijven rusten. Vorig jaar begon hij met de organisatie van wielerevenementen, waarin zowel gedreven amateurwielrenners als minder getrainde wielerfans het tegen hem opnemen. “Maar het is niet zo dat ik me specifiek train voor die Chasing Cancellara-evenementen”, benadrukt Cancellara. “Na mijn carrière kreeg ik van over de hele wereld aanbiedingen om te fietsen. Was ik daar allemaal op ingegaan, dan was ik nooit meer thuis geweest en zou ik in de toekomst geen succes meer hebben. Ik startte intussen mijn eigen bedrijf en ik ben nu zelf betrokken met de organisatie van de Chasing Cancellara-events. Bovendien biedt de fiets zoveel kansen voor ons allemaal. Ik wil mensen aan het bewegen krijgen. Dat is mijn nieuwe doel in het leven.”

Zwitserland fietsen Chasing Cancellara
De immer sympathieke Cancellara tijdens het Zwitserland Toerisme-evenement in ‘t Kuipke

Genieten op de fiets

De overgang van topsporter naar organisator van sportwedstrijden is vlot verlopen voor Cancellara, maar het is toch een grote stap geweest. En voor Cancellera is het blijkbaar ook niet zo evident om veel te trainen: “Vroeger fietste ik duizenden kilometers per jaar. Nu ik een gewone job heb, moet ik speciaal tijd vrijmaken om te kunnen trainen. Dat is soms zoeken. Ik heb een bedrijf, een familie en andere verplichtingen. Maar een uurtje sporten doet soms al deugd.”

Voor die korte tochtjes blijkt Bern, waar Cancellera na zijn carrière is blijven wonen, een ideale thuisbasis. “In de omgeving van Bern kan ik fietsen op het vlakke en tegelijkertijd ben ik vlakbij de bergen waar ik beklimmingen en afdalingen kan opzoeken. Het landschap is er zo mooi en dat geeft me een gevoel van vrijheid. Bij het buitenstappen aan mijn voordeur kijk ik uit op de bergen en dat is belangrijk voor het laden van mijn mindset.”

Een heel concrete fietstip van Cancellara is een tocht rond de Thunersee: “Onlangs maakte ik daar op een zonnige dag mijn eerste langere fietstocht van het jaar: 90 km in drie uur. Onderweg bewonderde ik de bergen en ik maakte foto’s alsof ik er voor het eerst kwam. Nochtans deed ik die weg al honderden keren. Ik geniet nu veel meer van het fietsen dan tijdens mijn carrière. Als prof ben je gefocust op presteren. Onderweg tijdens wedstrijden fiets je door landschapen, maar je hebt nooit de kans om even stil te blijven staan.” 

Zwitserland fietsen Chasing Cancellara
Spartacus in actie tijdens Chasing Cancellara

Favoriete bergpas

Wie er in Zwitserland met de fiets op uitrekt, komt al eens een col tegen. Veel cols zelfs. En in lengte en zwaartegraad moeten die helemaal niet onderdoen voor de Franse en Italiaanse cols. Toch zijn de Zwitserse Alpen nog vrij onbekend fietsterrein voor ons. Volgens Cancellara heeft dat vooral te maken met de wielertraditie en de populariteit van andere wielerrondes: “Giro d’Italia en Tour de France hebben gezorgd voor de mythische cols als Tourmalet, Alpe d’Huez, Mont Ventoux en Stelvio. Maar de Zwitserse wegen zijn mooier en gladder om te fietsen.”

Klimmen in het hooggebergte was zeker niet Cancellera’s sterkste onderdeel, maar tijdens zijn carrière en de vele trainingsuren heeft hij zowat alle cols in Zwitserland beklommen. “Mijn favoriete beklimming is de Tremola”, vertrouwt Cancellara ons toe. “Het wegdek van de Tremola is uniek. Het bestaat uit kleine kasseitjes en de lengte van de klim bedraagt 11 km. Terwijl je over die historische weg naar de Gotthardpass klimt, zie je trouwens ook de grotere en moderne weg naar de top.”

Aan de Sustenpass bewaart Cancellara dan weer minder leuke herinneringen: “Die klim is zo lang en lijkt eindeloos te duren. Ik haat die klim. Maar het landschap is er dan weer zo mooi. Buiten competitie, alleen of samen met vrienden, is die klim een must om doen.”

En voorts zijn er in Zwitserland nog meer dan 10 andere cols boven de 2000 meter, waar je je als fietser op kan uitleven. Enkele andere beklimmingen en cijfers: Umbrailpass (13 km klimmen aan 8,5%), Nufenenpass (14 km klimmen aan 8%), Col du Grand-Saint-Bernard (41 km klimmen aan 4,5%), Furkapass (57 km klimman aan 3%), …

fietsen Cancellara Zwitserland Chasing Cancellara
Cancellara op de rollen ter promotie van het fietstoerisme in Zwitserland

De jacht op Cancellara

Wanneer Cancellara het over fietsen in Zwitserland heeft, komt een aspect telkens terug: kwaliteit. Zowel op vlak van lucht, landschappen, ondergrond, bewegwijzering en hotels. Zo heeft hij het onder meer over de passage van de Tour de France in Zwitserland: “De renners van het Quick Step-team verbleven toen in een hotel vlakbij het regeringsgebouw van Bern. Maar dat belette hen niet om na de wedstrijd in de rivier te springen. Ken je een ander land waar dat in het centrum van de hoofdstad mogelijk is?”

Met de Chasing Cancellara-events hoopt hij zijn vaderland als kwaliteitsvolle fietsbestemming op de kaart te zetten . Het draait daarbij ook rond beleving en bijzondere fietservaringen op autovrije wegen. Wie sneller dan Cancellera fietst, krijgt bovendien een diploma. Vorig jaar vond een eerste evenement plaats. Negen van de honderd deelnemers waren sneller dan Cancellara.

De komende weken staan in Zwitserland twee Chasings Cancellara-evenementen op de agenda: op 24 juni 2018 van Disentis naar Andermatt (32 km met onderweg de beklimming van de 2044 meter hoge Oberalpass) en op 1 juli 2018 van Aigle naar Villars-sur-Ollon (90 km met onderweg drie beklimmingen: Col des Mosses, Col du Pillon en Col de la Croix).

Meer gedetailleerde informatie over de Chasing Cancellara-events: www.chasingcancellara.com

Of bekijk deze video van de allereerste editie van Chasing Cancellara in 2017:

Fietsparadijs

De Chasing Cancellara-events behoren tot het gloednieuwe Ride the Alps, een uitgebreidere evenementenreeks van in totaal 10 Zwitserse wielerevenementen op autovrije wegen. Daarbij o.a. de eerste Marmotte op Zwitserse bodem: Le Tour des Stations (op 11 augustus in Verbier). De bedoeling van Zwitserland Toerisme is om deze evenementenreeks nog uit te breiden en er een begrip van te maken bij wielertoeristen. “Ride the Alps is de ideale campagne om onze fietscols in de kijker te zetten”, vertelt Yves Lütolf, directeur Zwitserland Toerisme in de Benelux. “Wij dagen alle racefietsers uit om de Alpencols te bedwingen en te genieten van de goede wegkwaliteit en uiteraard ook van de adembenemende landschappen. Bergpassen zoals de Col des Mosses en de Col de la Forclaz kennen de meesten natuurlijk al van de grote wielerwedstrijden. Maar wij hebben er nog veel die zelfs getrainde fietsers behoorlijk doen zweten. Letterlijk en figuurlijk.”

Maar niet enkel de liefhebbers van de racefiets vinden hun gading in Zwitserland. In totaal telt het Alpenland bijna 9000 km bewegwijzerde pistes voor mountainbikers.  En zelfs voor de minder sportieve fietsers zijn er mogelijkheden. Genieters kunnen bijvoorbeeld de Route du Rhône volgen van Sierre tot Martigny. En met de Ebike is de Herzroute heel goed te doen.

fietsen Cancellara Zwitserland Chasing Cancellara
Fabian Cancellara en Yves Lütolf (directeur Toerisme Zwitserland BeNeLux) in ‘t Kuipke

Meer inspirerende verhalen over fietsbelevenissen van locals en reizigers verschenen onlangs in een aparte brochure van Zwitserland Toerisme. Nog meer informatie vind je bovendien ook op de site MySwiterland met voor elk type fietser heel praktische tips en vakantie-ideeën.

www.MySwitzerland.com/toerfiets

www.MySwitzerland.com/mtb

www.MySwitzerland.com/racefiets

fietsen Cancellara Zwitserland Chasing Cancellara

Copyrights foto’s:

Zwitserland Toerisme en Chasing Cancellara