PARIJS: Suppen met zicht op de Notre-Dame

Nautic SUP Paris crossing

Eén zondagochtend per jaar blijven in Parijs de beroemde Bateaux Mouches aan de kade. Honderden stand-up peddelaars nemen het dan tegen elkaar op in de Nautic SUP Paris Crossing, een van ’s werelds grootste supwedstrijden. Tegelijkertijd is het evenement ook een heel originele manier om de hoofdstad van Frankrijk eens op een totaal andere manier te bewonderen.

Een gegeerd plaatsje versieren voor de Nautic SUP Paris Crossing is elk jaar opnieuw een loterij. Meer dan 2000 stand-up peddelaars schrijven zich in maar de organisatie beperkt het aantal deelnemers tot 100 op voorhand geselecteerde toppers uit het circuit en 900 recreatieve peddelaars. Twee maanden voor het evenement vindt de loting plaats. En voor mij is het meteen bingo! Ik behoor tot de lucky ones en in de aanloop naar mijn allereerste supwedstrijd las ik met veel enthousiasme nog enkele trainingen in.
Toch heb ik er op de ochtend van de wedstrijddag even geen zin meer in. De thermometer van mijn smartphone geeft een buitentemperatuur van 0 graden aan en de watertemperatuur van de Seine is naar amper 7 graden gezakt. Dat is amper de helft van het jaargemiddelde. Warm ingeduffeld, met mijn wetsuit al aan, begeef ik me door de nog stille straten van Parijs in de richting van de startplaats, de Seinekade aan de boekentorens van de Bibliothèque Nationale. Twee andere Belgische deelnemers wachten er me met supboard en peddel op. Serge en Enzo zijn ervaren stand-up peddelaars maar staan ook voor hun vuurdoop op de Seine in Parijs. “Opwarmen is essentieel”, benadrukt Serge. En geen betere opwarmingsoefening dan het oppompen van mijn supboard.

Nautic SUP Paris Crossing
Aan de start maar wie vindt me terug in de massa? Tip: ik draag een geel sjaaltje…

May the force be with you

Sommige deelnemers willen voluit voor de overwinning gaan, maar voor de meesten is de Nautic SUP Paris Crossing pure fun. Enkele enthousiastelingen zijn verkleed als stormtroopers uit de film Star Wars en wedstrijddirecteur Didier Lafitte gaat maar wat graag mee in hun universum. “May the force be with you” besluit hij zijn briefing, waarna de honderden peddelaars – toppers en recreanten samen – zich op het water begeven. Het is een kritiek moment: de stap van de kade op mijn supboard en dan meteen stroomopwaarts peddelen om een startpositie achter de motorbootjes van de organisatie in te nemen. En vanaf dan is het wachten op de zonsopgang en het verlossende fluitsignaal …Et c ‘est parti! In het tumult bij de massastart vallen al enkele deelnemers in het water maar ik overleef de chaos beter dan verwacht. Tot aan de Passerelle Simone-de-Beauvoir hang ik zelfs in de eerste helft van het deelnemersveld. Toch hou ik die gunstige positie maar heel eventjes aan. Het is best wennen om te suppen met een gehuurde board en peddel. Bovendien blijkt het suppen op het krachtig stromende water van de Seine heel wat anders dan op het stille water van het Limburgse Schulensmeer, waar ik me voorbereidde op de competitie.

Nautic SUP Paris Crossing
Het startsignaal klinkt bij zonsopgang. C est parti!

 

Nautic SUP Paris Crossing
Suppen op de Seine kort na de massastart

 

Nautic SUP Paris Crossing
Een snelle start van de toppers maar voor de meeste deelnemers is het pure fun.

Geen supporters, wel instagrammers

Op een koude, grijze zondagochtend in het midden van de winter valt de publieke belangstelling en de bijhorende aanmoedigingen dik tegen. Op de bruggen over de Seine staan wel toeristen, maar de meeste onder hen zijn te geconcentreerd op het maken van instagramfoto’s van de kleurrijke sliert stand-up peddelaars. De meest enthousiaste reacties komen vanop een drijvende dancing aan de kade, waar de laatste feestvierders ons luidkeels toejuichen: “Allez, allez, allez!”
Na ongeveer een half uurtje suppen, komt de iconische Notre-Dame in het vizier. Nu is het mijn beurt om een foto te maken, maar het uittrekken van mijn handschoen, het zoeken naar de smartphone en het kadreren voor een goed beeld, doen me algauw veel tijd verliezen. En plots hang ik helemaal achteraan!
Met meer sérieux herneem ik mijn vaart en voorbij de passage aan de Pont du Carrousel volg ik de andere peddelaars naar de rechterkant van de Seine. Niet veel later steken de eerste toppers me voorbij. Ze zijn gemakkelijk herkenbaar aan een geel shirt en ze hebben er net een lus rond het Île de la Cité en het Île de Saint-Louis opzitten. In afstand maakt dat hun parcours twee en een halve km langer, waarvan de helft stroomopwaarts. En dat heeft hen toch heel wat extra tijd gekost.

Nautic SUP Paris Crossing
Supporteren vanuit een voorbijrijdende metro…

 

Nautic SUP Paris Crossing
De Bateaux Mouches blijven voor een keer aan de kade

Kopje onder in de Seine

Terwijl de toppers me nu een na een voorbijsteken, bewonder ik hun snelheid en finesse waarmee ze door het water glijden. Hopelijk beheers ik op een dag de techniek van het suppen net zo vlot, al zal dat nog veel training vergen. Tijdens deze eerste deelname aan de Nautic SUP Paris Crossing probeer ik vooral te genieten van de inspanning te midden van het grandioze decor op de Seine met op haar oevers het Louvre, het Musée d’Orsay, Les Invalides en de Eiffeltoren.
De Pont d’Iéna, vlak aan de voet van de Eiffeltoren, is dan weer een cruciaal tussenpunt in het wedstrijdverhaal. Wie daar na anderhalf uur wedstrijd niet voorbij is, moet er onverbiddelijk uit. Ik passeer enkele minuten voor het verstrijken van de deadline en toch dreigt het in de laatste anderhalve wedstrijdkilometer nog helemaal mis te lopen.
Enkele snel op elkaar volgende golven, veroorzaakt door een voorbijvarend motorbootje met opgevers, brengt me uit evenwicht. Herpakken zit er niet meer in en een fractie van een seconde later ga ik helemaal kopje onder in de Seine. Het einde van de wedstrijd? Gelukkig niet. In mijn overlevingsdrang spartel ik naar boven en nauwelijks enkele seconden later sta ik opnieuw recht op mijn supboard. De adrenaline en mijn uitstekende wetsuit doen de rest. Zonder koude gevoel gaat het uiteindelijk richting finish, die ik na 1u45 bereik. Over mijn bijna laatste plaats in de uitslag houden we het kort, maar wat een ervaring om de Seine in Parijs al suppend af te varen.

Nautic SUP Paris Crossing
Bewonder de snelheid en techniek waarmee de toppers over het water glijden.

 

Nautic SUP Paris Crossing
Even voorbij de Eiffeltoren bereik je de finish.

Praktisch:

Nautic SUP Paris Crossing is een evenement in het kader van de internationale watersportbeurs van Parijs, die steeds in december plaatsvindt. Inschrijven en meer informatie: www.salonnautiqueparis.com

 

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Far Out (lente 2018).

Tekst: Kris Clerckx @kriscrossestheworld

Foto’s: Nautic, Raoul Dobremel, Arthur Lockart en Antoine Elziere

Nautic SUP Paris Crossing
I did it!